Hanımın Çiftliği Roman özeti -Orhan Kemal romanları


Orhan Kemal"in ölümsüz eseri Hanımın Çiftliği Romanının Özeti:

Muzaffer Bey çiftlik sahibidir. Çiftlikte ev işlerine Muzaffer Bey’ in metresi ve Gülizar bakmaktadır.Muzaffer Bey’in sıska yeğeni Ramazan ise evlenmeye karar vererek şehirden Güllü isimli bir kız getirdi.Muzaffer Bey bu sırada Ankara’ ya gitmişti.Geldiğinde Muzaffer Bey bu kızı görürse ona göz dikebilirdi.Bunun için Gülizar , Bey gelmeden önce Ramazan ile Güllü’ yü evlendirip bir eve sokmalıydı.Ama Bey buna çok kızardı.Çünkü kendinden habersiz bir iş yapılmasını istemezdi.
Muzaffer Bey Ankara’ dan geldi ve Güllü’ yü gördü.Gördüğü an ona hayran kaldı.Güllü de Bey’ i çok beğenmişti.Güllü, Gülizar’ı çiftlikten attırıp çiftliğe hanım olmak istiyordu.Muzaffer Bey, eskiden köylünün ektiği ama sonradan kendisinin ekmeye başladığı toprakları kendi üzerine geçirmek istiyordu.Bunun için mahkemeye başvurmuştu bile.Bunu köylüler duyduktan sonra sinirleri iyice gerildi ve Muzaffer Bey’e düşman kesildiler.Bunların başında Habib vardı.Habib, köylüyü her zaman bu konuda kışkırtıyordu.Muzaffer Bey Güllü’ ye gözü dikti ve onunla evlenmeye karar verdi. Bu başta çiftlik olmak üzere köyde de büyük bir tedirginlikle karşılandı.Ramazan dayısına bu konuda rest çekti ve dayısı da onu çiftlikten kovdu. Gülizar da aynı tepkiyi gösterince Ramazan’ a olanların aynısı Gülizar’ ın başına da geldi.Köylüler, Güllü ile olan bu ilişkiden sonra Muzaffer Bey’ in çok ileri gittiğini anladılar. Habib köylüyü bu olaydan sonra dini de kullanarak ayaklandırdı. Bir gün Muzaffer Bey Güllü’den baba olacağı haberini alınca çok sevindi. Bunun üzerine çiftlikte çiftlik ağalarıyla birlikte bir parti verdi.O gün bir karar aldı ve Güllü’ ye söyledi.Bu karar Avrupa’ ya beraber gitmeleriydi.
Güllü doğum yapmıştı ve Avrupa’ ya gitmek için hiçbir engel kalmamıştı. Muzaffer Bey’ de Ankara’ da işleri halletmek için çiftlikten ayrıldı.Habib bunu gördü.Köylü tam ayaklanmıştı.Habib, Muzaffer Bey Ankara’dan dönerken yolu ağaç dalıyla kapatmış onun gelmesini bekliyordu.Muzaffer Bey geldi ve orada durdu.Yoldaki dalı almak için arabasından dışarı çıktığında Habib gizlenmiş bir şekilde Muzaffer Bey’ i vurdu.Ardından soluğu evde aldı.Muzaffer Bey’ in öldüğü ertesi gün anlaşılabildi.Soruşturma açıldı.İlk başta Habib ve ailesinden başladılar.Habib inkar ediyordu.Habib karda yürümüş izini belli etmiyordu.Soruşturma tamamlandı. Fakat Muzaffer Bey’ i kimin vurduğu anlaşılamamıştı.
Güllü, bir iki hafta yas tuttuktan sonra çiftliğin hanımı olmuştu.Bütün işlerle o uğraşıyordu.Bir gece Habib çiftliği yakmak için köylüyü toplayarak gitti.Güllü’ nün bebeği ağlamaya başlamıştı.Güllü bebeğini orada bırakarak kendini pencereden aşağı attı ve kaçmaya başladı.Çiftlik cayır cayır yanıyordu. Habib, Güllü’ nün peşinden koşup onu yakaladı.Onu öldürecekti.Onu öldürürse bütün topraklar köylüye kalacaktı.Güllü yalvarmaya başladı.Habib onu öldürmekten vazgeçti.
Güllü’ de hiçbir resmi kuruma şikayet etmeyeceğini söyledi.Habib oradan kaçmaya başladı.Güllü sorguya çekilmesine karşı hiçbir şey söylemedi.Fakat Habib’ in iki kardeşi ile diğer köylüler bütün suçu ona yüklediler.
Habib ise hiçbir zaman ele geçmedi.

Hanımın Çiftliği dizisinin tüm bölümlerini sitemizden izleyebilirsiniz..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

orhan kemali çok severim ve çok güzel yazmış

Adsız dedi ki...

sen özetten okuyup bunu diosan sen kitap okuma arkadaşım :D

Toplist

Tiklayin Travel site ekle Tiklayin

Ziyaretci Bilgileri

Online 1 Ziyaretci
IP: 95.173.236.213

Youtube Gir izle

Arts Blogs